Veelgestelde vragen

Algemeen
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom (230V). Wisselstroom is de stroom die u thuis uit het stopcontact haalt. Zodra de zon voldoende op de zonnepanelen begint te schijnen, start uw omvormer op en produceert u uw eigen stroom.
Wat is een omvormer?
De omvormer is een kastje dat de gelijkstroom van uw zonnepanelen omzet naar wisselstroom voor het net. De omvormer wordt daarom tussen de zonnepanelen en uw meterkast geplaatst. Dit is in de meeste gevallen op zolder.
Hoeveel geluid produceert een omvormer?
De omvormer produceert overdag ongeveer hetzelfde geluid als een koelkast, een licht zoemend geluid. Wanneer de omvormer 's ochtends opstart, kan er een tikkend geluid hoorbaar zijn, gelijk aan het volume van de cv-ketel. Wij adviseren dan ook om de omvormer niet in een leefruimte te hangen, maar in een cv-ruimte, berging of vliering.
Doen zonnepanelen het ook als de zon niet schijnt?
Zonnepanelen wekken overdag stroom op, ook als het bewolkt is. Alleen wanneer het echt veel te donker wordt, schakelt de omvormer zichzelf uit. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een zeer hevige storm of regenbui, waarbij de lucht heel donker is. Ook bij sneeuw op de panelen start de omvormer niet op. Dit zijn echter uitzonderingen, die zelden voorkomen.
Financieel voordeel
Hoeveel kan ik besparen per jaar?
Dat hangt af van uw huidige jaarlijkse stroomverbruik en de mogelijkheden van uw dak. Daarom brengen we dit eerst in kaart en adviseren we u individueel. Met een set van 8 hoogwaardige zonnepanelen kunt u vaak al circa €500,- per jaar besparen op de stroomkosten. 
Wat is precies de collectiviteitskorting van deze groepsaankoop?
De Huizenaanpak is niet de goedkoopste aanbieder van zonnepanelen. Wel zijn wij de aanbieder met de beste prijs-kwaliteit verhouding. De collectiviteitskorting loopt in totaal op tot 10%-15%. Het voordeel van deze groepsinkoop zit hem in het binnen korte tijd een groot aantal installaties uitvoeren in een geografisch klein gebied. Naast de hoogwaardige producten zijn ook de garanties die we voor u selecteerden belangrijk. De zonnepanelen van fabrikant Q Cells zijn van hoogwaardige makelij en scoren al jaren zeer hoog in alle bekende producttests. De garantie op deze producten is maar liefst 10 jaar. Mocht er een defect ontstaan binnen deze periode dan zijn ook de verwijderings- en montagekosten gedekt.
Planning & Installatie
Welk bedrijf gaat bij mij de zonnepanelen plaatsen?
Bij de Huizenaanpak zijn meerdere bedrijven uit de regio's Zuid-Kennemerland en IJmond aangesloten. Per collectieve actie wordt gekeken welk bedrijf van de Huizenaanpak het meest geschikt is om de installaties uit te voeren. Voor de collectieve inkoop zonnepanelen wordt de meest geschikte partij geselecteerd om de panelen te plaatsen. Zij zullen dan bij u de zonnepanelen komen installeren en u voorzien van het beste advies namens de Huizenaanpak. De installateurs zijn gespecialiseerd en hebben veel ervaring met het plaatsen van zonnepanelen. Omdat zij in de regio gevestigd zijn, kunnen zij bij een storing aan uw systeem ook snel ter plaatse zijn.
Welke voorbereidingen moet ik treffen voor de installatie?
Ter voorbereiding op de installatie van de zonnepanelen, vragen wij u een paar voorbereidingen te treffen: 
- De meterkast leegruimen, zodat de elektricien de nodige werkzaamheden kan verrichten. 
- De locatie waar de omvormer komt te hangen vrij maken. 
- Uw wifi-gegevens (wachtwoord en netwerknaam) opzoeken, zodat de monitoring voor u aangemaakt kan worden.
Moet ik een slimme meter installeren voor de zonnepanelen?
Nee, u hoeft geen slimme meter te laten plaatsen wanneer u kiest voor zonnepanelen. De slimme meter is namelijk niet verplicht gesteld in Nederland. Wel is het noodzakelijk dat uw meter geschikt is voor terugleveren. Dit houdt in dat de teller terug kan draaien of dat teruggeleverde stroom geregistreerd wordt onder T1/T2. U kunt via de website van uw netbeheerder controleren of uw meter geschikt is. Of u kunt wachten tot de zonnepanelen geplaatst zijn. Dan kunt u kijken of de meter teruggeleverde stroom registreert.
Moet ik de installatie aanmelden bij mijn energieleverancier?
Ja, wanneer de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, dient u het systeem aan te melden via de website van de netbeheerders: www.energieleveren.nl.
Wordt er een extra groep in mijn meterkast geplaatst?
Ja, de omvormer van de zonnepanelen moet verplicht worden aangesloten op een “eigen” vrije groep. Soms is er nog een vrije groep beschikbaar in de meterkast, meestal is dat echter niet het geval. Daarom plaatsen wij standaard een extra groep bij in uw meterkast. Dit zit standaard voor u in de prijs inbegrepen.
Hoe loopt de bekabeling van mijn zonnepanelensysteem?
Wanneer er zonnepanelen geplaatst worden, komen er altijd 2 kabels bij in (of om) de woning. 
- 1 x DC-kabel: van de zonnepanelen naar de omvormer. Deze kabel wordt meestal door het dak direct naar de omvormer gevoerd. Alles wordt uiteraard waterdicht afgesloten. 
- 1 x AC-kabel: van de omvormer naar uw meterkast. 
Op de dag van de installatie wordt met u besproken wat de beste optie voor de kabelroute is. Iedere woning is anders en uw voorkeur kan verschillen met ons voorstel.
Hoe werkt de online monitoring van mijn systeem?
De online monitoring hoort bij het pakket en er zijn geen kosten aan verbonden. De omvormer is voorzien van ingebouwde monitoringsmogelijkheden. Op de dag van de installatie wordt de online monitoring werkend voor u opgeleverd, mits u beschikt over een internetverbinding. U kunt dan online via een website of app live bijhouden hoeveel stroom de zonnepanelen precies opwekken. Om eventuele storingen of verminderingen van de opbrengst op te kunnen merken, kan ook de installateur meekijken met de prestaties van uw zonnepanelensysteem. 
BTW-retour & subsidies
Is er subsidie voor zonnepanelen?
Er is sinds 2013 geen subsidie meer vanuit de gemeente, provincie of landelijke overheid voor de zonnepanelen. Wel kunt u de 21% BTW die u betaalt over de zonnepanelen, de materialen en het installatiewerk terugvragen bij de Belastingdienst. Dit komt dus neer op een extra voordeel van 21% over het totaalbedrag (panelen, omvormer, installatie) wat u betaalt. Dit zou u als een soort subsidie kunnen zien.
Hoe werkt de BTW terugvragen?
Als u particulier bent en dat wenst, regelen wij voor u de gehele BTW-teruggave. Dit is bij De Huizenaanpak voor alle klanten bij de prijs inbegrepen. Uiteraard gebeurt het terugvragen pas achteraf, als de zonnepanelen geplaatst zijn en nadat u de factuur heeft betaald.
Kan ik de BTW op de zonnepanelen ook zelf terugvragen?
Wanneer u liever zelf de BTW wilt terugvragen, kan dat natuurlijk ook. Er vindt in dat geval geen restitutie plaats voor de BTW retour service. De Huizenaanpak werkt namelijk met vaste pakketprijzen. Voor ondernemers en bedrijven geldt, dat zij zelf de BTW dienen te verrekenen middels hun BTW-aangifte. Informeer bij uw administratiekantoor naar de mogelijkheden.
Facturatie
Van wie ontvang ik de factuur?
U ontvangt uw factuur voor de zonnepanelen van de Huizenaanpak. De Huizenaanpak B.V. geeft ook de installatie-garantie af voor de zonnepanelen. Na de installatie zijn wij dus uw eerste aanspreekpunt voor storingen en garanties.
Met welke partij van de Huizenaanpak ga ik de overeenkomst aan en wie is aansprakelijk?
U gaat een overeenkomst aan met de Huizenaanpak B.V. Wanneer er een defect aan het systeem is, neemt u in eerste instantie direct contact op met de Huizenaanpak B.V. De experts van de Huizenaanpak staan uiteraard ook altijd voor u klaar, om uw vragen te beantwoorden en u eventueel te ondersteunen bij andere vormen van verduurzaming.
Salderen en terugleveren
Wat gebeurt er met de stroom die ik opwek?
Een deel gebruikt u zelf direct. Een deel levert u terug en gebruikt u later. De stroom van uw zonnepanelen gaat via uw omvormer naar de meterkast. Deze stroom wordt vervolgens eerst gebruikt voor uw eigen apparaten in huis. Denk aan de waterkoker, de wasmachine, de computer, of de koelkast. Hiermee bespaart u direct 100% inkoop op uw stroomkosten. 
Alle opgewekte stroom die u overdag niet direct verbruikt wordt terug-geleverd. De meter in uw meterkast houdt alles keurig bij. Voor elke kWh die u terug-levert krijgt u geld terug van uw energiemaatschappij. Uw energiemaatschappij streept eens per jaar alle opgewekte en verbruikte stroom tegen elkaar weg. Dat principe heet salderen. Zo bespaart u flink op uw stroomkosten! In de Nederlandse energiewet is de salderingsregeling opgenomen. Hiermee is wettelijk bepaald dat u stroom mag terugleveren aan “het net”. Hiervoor ontvangt u een 100% vergoeding terug van uw energiemaatschappij.
Wat gebeurt er nadat salderen wordt afgeschaft?
Terugleveren is een prachtige en aantrekkelijke regeling voor particulieren. Zonne-energie is namelijk goed voor uw portemonnee en voor het milieu. Met het oog op alle internationale doelstellingen en de EU afspraken rondom CO2-reductie lijkt zonne-energie de oplossing bij uitstek voor en door particulieren. Als de salderingsregeling in 2023 verloopt komt er tot 2030 een afbouwregeling. Deze jaren biedt de regeling nog steeds een zeer hoog rendement. Een alternatieve optie wordt natuurlijk direct verbruiken en opslag door het plaatsen van een opslagmodule (accu). Dat is anno 2020 echter nog niet rendabel qua investering.   
Overig
Moeten zonnepanelen schoongemaakt worden?
Zonnepanelen hoeven in principe niet gereinigd te worden. Zij beschikken over een speciale coating die ervoor zorgt dat vuil moeilijk aan de panelen hecht. De panelen staan onder een hellingshoek en het regent in Nederland genoeg om de panelen schoon te houden. Mocht het nu toch zo zijn dat de panelen constant zichtbaar vervuild zijn, dan zijn er genoeg glazenwassers die het reinigen van zonnepanelen in hun portfolio hebben. Vanwege de coating mogen zonnepanelen alleen met water worden gereinigd en nooit met zeep of schuurmiddelen.
Ik wil graag zonnepanelen in dakpannen, kan dat?
Dat kan, maar dit is zeer prijzig en helaas niet mogelijk binnen de groepsaankoop zonnepanelen. Ook is lang niet ieder dak geschikt voor deze manier van verduurzaming. Om hier advies over in te winnen, kunt u het beste contact opnemen met een adviseur van de Stichting Huizenaanpak die zich bezig houdt met uw woningtype. U kunt dan contact opnemen via 085 - 222 0420 of [email protected]  
Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?
Nee, er is geen vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Dit is alleen het geval als uw woning een monument of een beschermd stadsgezicht is. Verder zijn er uiteraard wel regels verbonden aan het plaatsen van zonnepanelen. Zo mogen de panelen natuurlijk niet op of over de kadastrale grens gelegd worden. Er moet tevens een minimale tussenruimte worden aangehouden tot de buren. Hier wordt uiteraard rekening mee gehouden bij het schouwen van uw dak op afstand en in het legplan-ontwerp van uw systeem.
Ik woon in een monument/ beschermd stadsgezicht, kan ik dan ook meedoen aan de groepsaankoop?
Ja, u kunt meedoen aan de groepsaankoop. De doorlooptijd voor het plaatsen van zonnepanelen is echter wel langer, omdat monumenten en beschermde stadsgezichten om een speciale aanpak vragen. De gemeente moet een vergunning afgeven en er moet vaak veel informatie aangeleverd worden voordat toestemming gegeven kan worden.
Wordt er een extra groep in mijn meterkast geplaatst?
Ja, de omvormer van de zonnepanelen moet verplicht worden aangesloten op een “eigen” vrije groep. Soms is er nog een vrije groep beschikbaar in de meterkast, meestal is dat echter niet het geval. Daarom plaatsen wij standaard een extra groep bij in uw meterkast. Dit zit standaard voor u in de prijs inbegrepen.
Wat te doen bij schaduw van een hoge boom rond de woning? Laten kappen?
De gemeente hecht zowel waarde aan duurzaamheid als aan groen in de wijk. Daarom is de gemeente niet bereid om bomen te kappen zodat het plaatsen van zonnepanelen mogelijk wordt. Staat er een hoge boom voor uw woning en wilt u graag weten wat u in dit geval kunt doen? Een boom is enkel hinderlijk voor het plaatsen van zonnepanelen, als deze te dicht op de woning staat. Verder is de oriëntatie van de boom ten opzichte van het dak van belang. Wanneer de boom op het zuiden staat, is de kans groot dat deze voor schaduwval op de zonnepanelen zorgt. Schaduwval zorgt voor een verminderde opbrengst. Wanneer de boom aan de noordzijde van de zonnepanelen staat, heeft dit geen invloed op de zonnepanelen. 
Wat zijn de mogelijkheden omtrent opslag van elektriciteit middels accu’s?
Binnen deze groepsinkoop wordt op dit moment geen accu-opslag aangeboden. Met de huidige salderingsregeling en de afbouwregeling in het verschiet, is het niet gunstig om nu al te investeren in accu-opslag. De salderingsregeling blijft in de huidige vorm bestaan tot 1 januari 2023. Dat heeft minister Wiebes onlangs bekendgemaakt. Na 2023 wordt het voordeel wat u heeft langzaam afgebouwd (tot 2031). Daarom is nu hét beste moment om te investeren in zonnepanelen! Het is later nog altijd mogelijk om een accu toe te voegen aan uw pakket. De omvormers die wij gebruiken, zijn daarvoor reeds uitgerust! De grootte van een accu is t.z.t. afhankelijk van hoeveel opslagcapaciteit u wenst. Dit kan dus variëren van een klein kastje tot een grote module.