Loading...

Vooroorlogs herenhuis bijna klimaatneutraal

//Vooroorlogs herenhuis bijna klimaatneutraal
Vooroorlogs herenhuis bijna klimaatneutraal2018-09-20T14:45:00+02:00

Project Description

Andries Tieleman is van huis uit werktuigbouwkundige. Hij geloofde niets van het verhaal dat je oude huizen moeilijk klimaatneutraal krijgt. Andries woont al twintig jaar in de Pieter Kiesstraat.

Deze straat ligt in het Garenkokerskwartier, een wijk van ruim 1500 woningen aan de rand van het centrum met voornamelijk vooroorlogse woningen. Deze woningen zijn moeilijk te isoleren omdat er geen spouwmuurisolatie toegepast kan worden. Ook hebben veel kelders last van vochtproblemen.

De wijk heeft een sterke Buurtcoöperatie met ruim 200 leden. Andries had al een tijd vochtklachten in de kelder en kruipruimte en hoorde over de collectieve actie van de coöperatie om vochtproblemen aan te pakken.

Van het één kwam het ander en Andries is nu al een tijdje bezig met onderhoud aan en verduurzaming van zijn woning. Door het plaatsen van zonnepanelen, een hybride warmtepomp, isolatie, voorzetramen en een systeem waarmee hij de temperatuur per kamer kan regelen, heeft hij zijn gasverbruik met 80 procent naar beneden gebracht.

Herenhuis

Bouwjaar: circa 1895

Oppervlakte: 129 m2

Garenkokerskwartier

Getroffen maatregelen

 • Groene stroom van energiecoöperaties

 • Aardgas met CO2 compensatie

 • LED en halogeen verlichting

 • Waterbesparende douchekop

 • Dak- en vloerisolatie

 • Kierdichting

 • Radiatorfolie

 • Radiator ventilatoren (i.v.m. warmtepomp)

 • Dubbel glas en voorzetramen met folie

 • Slimme meters (elektriciteit en gas)

 • Slimme thermostaat

 • Hybride warmtepomp

“Toen ik via de buurtcoöperatie over de actie hoorde om collectief de vochtproblemen aan te pakken, heb ik de stichting Huizenaanpak gevraagd onderzoek te doen in mijn huis. Uiteindelijk heb ik de stalen kelderbalken laten behandelen tegen roest, de keldermuur laten impregneren en de regenwaterafvoer in de tuin verbeterd. Ik heb nu eindelijk een droge kelder en minder wateroverlast bij extreme buien.”

Besparing en energielabel

Het huis is nog niet helemaal van het aardgas af. Toch is het gasverbruik wel met 80%  gedaald. Sinds september 2017 heeft deze woning een hybride warmtepomp. De belangrijkste reden van de daling van het gasverbruik.

Ook is het energielabel van E naar C gegaan.

Sterke daling van het gas verbruik.
Ik doe mee

Doe net als Andries mee met het buurtonderhoudsplan!

Het buurtonderhoudsplan bestaat uit een vragenlijst en daaruit ‘rolt’ een meerjarenplan voor jouw huis, gebaseerd op vergelijkbare woningen in de buurt. Het is een op maat gemaakt advies. De basis voor een substantiële verduurzaming van je woning.
Ik doe mee
Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!