Vakbeurs Energie – Seminar energie besparen doe je nu

//Vakbeurs Energie – Seminar energie besparen doe je nu
Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Vakbeurs Energie – Seminar energie besparen doe je nu

Energie besparen doe je nu is een seminar in het kader van de gelijknamige campagne van de Rijksoverheid die particuliere en verenigde huiseigenaren aansporen hun huis of gebouw te verduurzamen. De organisatie ervan is in handen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en RVO.nl.

Op het middag seminar naast Vakbeurs Energie is een inspirerend programma met praktische workshops: https://www.vakbeursenergie.nl/nl/seminar-energie-besparen-doe-je-nu/Waaronder ook specialisten vanuit de Huizenaanpak;

 

Grote slagen in één wijk

Door Johannes Fröhlich, Andries Tieleman en Eelco Fortuijn

Hoe organiseer je participatie voor energie projecten in de wijk en straat? Twee Haarlemse coöperaties met verschillende aanpak slaan de handen ineen om hun wijken van het gas af te halen en zo veel mogelijk energiebesparing te realiseren. Hierbij zoeken zij de samenwerkingen met uitvoerende bedrijven en de gemeente en creëren zij verrassende synergie-effecten.

 

Hoe organiseer je participatie voor energie projecten in de wijk

Twee Haarlemse coöperaties met verschillende aanpak slaan de handen in elkaar om hun wijken van het gas af te halen en zo veel mogelijk energiebesparing te realiseren. Hierbij zoeken zij de samenwerkingen met uitvoerende bedrijven en de gemeente en creëren hierdoor verrassende synergie-effecten.

 

De coöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier heeft tot doel om haar wijk te verduurzamen en de sociale samenhang te verbeteren. Uitgaande van een persoonlijke benadering van de bewoners is de doelstelling om voor alle huizen in de wijk een duurzaam meerjarenonderhoudsplan te maken waarin de verduurzaming van de woningen gekoppeld wordt aan het regulier onderhoud. Door alle plannen aan elkaar te koppelen kan de coöperatie collectieve aanbestedingen organiseren om de bewoners te ontzorgen. Bovendien ontstaat zo een routekaart voor de mogelijke energiebesparing in de buurt zo dat samen met de Gemeente en de netbeheerders het beste moment voor het gasloos gaan van de wijk bepaald kan worden. Aan de eerste pilot doen ca. 120 bewoners mee, ondersteund door 15 vrijwilligers en de Stichting Huizenaanpak voor de uitvoering van de werkzaamheden.

 

SpaarGas is een project van de wijk ‘Ramplaankwartier’ in Haarlem om versneld aardgasvrij te worden. Het streven is om zoveel mogelijk lokale opwek en opslag van warmte te realiseren, dus binnen de wijk. De wijk bestaat uit ruim 1100 woningen, vooral uit de jaren 30 en jaren 50.

De wijk werkt hierin nauw samen met de TU Delft en gemeente Haarlem. Er zijn al meer dan 100 woningen ‘doorgemeten’ om te zien wat er allemaal nodig is en wat er kan. Het streven is om de bewoners collectief, woonlastenneutraal te ‘ontzorgen’. Het plan is om in de wijk een lage temperatuur feed-in warmtenet met enkele centrale WKO’s aan te leggen, met op zoveel mogelijk daken PVT om in de warmere maanden de centrale WKO’s op te warmen, en deze warmte in de koude maanden terug te leveren aan de woningen.

 

Samen met de Coöperaties, de Stichting Huizenaanpak, Coöperatie Hoom, de Gemeente Haarlem en Econobis is een online database ontwikkeld die zowel de collectieve aanpak van het Ramplaankwartier als ook de individuele benadering van het Garenkokerskwartier faciliteert en de bewoners helpt bij het verduurzamen van hun woningen

 

Woon je in een andere wijk dan het Garenkokerskwartier of Ramplaankwartier en wil je graag aan de slag met energiebesparende maatregelen, neem dan contact op met de Huizenaanpak.

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!