Dag van de Architectuur

//Dag van de Architectuur
Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Zoals elk jaar organiseert het ABC Architectuurcentrum in Haarlem de Dag van de Architectuur (DvdA). Dit jaar draait het om DE STAD VAN MORGEN met daarin speciale aandacht voor de ENERGIETRANSITIE. Dit thema ondersteunt de expositie IN HAARLEM STAAT EEN HUIS, een tentoonstelling over wat ons te wachten staat als we ‘los gaan van het aardgas’.

De dag begint traditioneel om 10:00 uur met de aftrap in het ABC door wethouder Jeroen van Spijk. Aansluitend is de presentatie: Wat is Energie? Vervolgens zijn er particuliere woonhuizen te bezichtigen en rondleidingen in gebouwen op heel bijzondere locaties. Voor het eerst wordt de Dag van de Architectuur gecombineerd met de jaarlijkse Dag van de Bouw. Dat betekent dat er ook enkele bouwplaatsen te bezoeken zijn zoals Max Euweplein 49.

Programma in het ABC (Groot Heiligland 47)

09:30 inloop en ontvangst
10:00 welkom door Gabriël Verheggen, directeur ABC
10:10 aftrap door Jeroen van Spijk, wethouder gemeente Haarlem
10:20 tot 11:00 Wat is Energie? een presentatie voor tot volwassenen door Evert Sjoerdsma

12:30 tot 14:30 Wat is Energie? een presentatie voor kinderen tot (6-12 jaar) door Evert Sjoersdma met aansluitend Kinderworshop ENERGIE. (Aanmelden bij ABC 023 – 534 05 84)
16:00 Presentatie De energietransitie als tot ontwerpopgave door de architecten Elsie de Bruyn en Peter Rutten en Joeri van Ommeren over mogelijkheden en uitdagingen
17:00 Afsluiting en borrel

Programma in de stad (selectie)

van 12.00 tot 15:00

HOEKWONING IN HET RAMPLAANKWARTIER | Croesenstraat 1
Aanmelden bij ABC (023-534 05 84)

Deze jaren ’30 woning zal worden uitgebreid naar ontwerp van e.d.b.a architectuur. Stichting de Huizenaanpak verzorgt het energieadvies en zal voor de woning een Nul Op de Meter aanpak uitvoeren. Leden van de stichting zijn aanwezig voor toelichting en beantwoorden van vragen.

– – –

HIGH TECH WONEN IN LEIDSEBUURT | Sterrebosstraat 58
Aanmelden bij ABC (023-534 05 84)

Melissa en Pjotr kochten eind 2016 dit huis uit 1930 in de Leidsebuurt van een woningcorporatie. Het huis kon een opknapbeurt gebruiken. Voor dit duurzame koppel was dat aanleiding er een aardgasvrije woning van te maken met alle gemakken van dien. Het huis zit vol technische snufjes.

– – –

TUSSENHUIS NUL OP DE METER | Romeinenstraat 20
Aanmelden bij ABC (023-534 05 84)

Een klimaatneutraal huis uit de dertiger jaren van de vorige eeuw met behoud van dat karakter. Veel mensen denken dat dit niet kan en dat het leidt tot aantasting van het typerende karakter van een dergelijke woning. Tom Kneppers bewijst dat het wel kan en laat dat zien!

– – –

AARDGASLOZE MOLENAARSWONING | Schoterveenpolder 1A
Aanmelden bij ABC (023-534 05 84)

Het Haarlemse Molenhuisje is een van de eerste woningen die aardasvrij wordt gerenoveerd door de vakmensen die zijn aangesloten bij Stichting de Huizenaanpak. De
woning wordt volledig all-electric. Zo wordt de warmtevoorziening geregeld door een duurzame warmtepomp en gaat er gekookt worden op inductie. Zonnepanelen zorgen dat hiervoor ca 8.000
KwH energie wordt opgewekt. Die panelen liggen niet op het eigen dak maar, via de regeling postcoderoos, op een externe locatie.

Extra informatie

Bekijk de activiteiten op de kaart en/of download het programma. In deze PDF staan alle activiteiten vermeld. Houd de website van het ABC in de gaten voor eventuele wijzigingen (helemaal onderaan de pagina).

Let op: Voor deelname aan sommige activiteiten moet vooraf worden aangemeld.

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!