Een energieneutraal huis

/Een energieneutraal huis
Een energieneutraal huis2019-11-11T09:47:34+01:00

Uit het rapport Nederland 100% duurzame energie in 2030 van Urgenda wordt duidelijk dat bijna 30% van alle CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de gebouwde omgeving. Huishoudens kunnen dus een belangrijke bijdrage leveren aan CO2 reductie. Door minder fossiel aardgas te gebruiken, energie te besparen en zoveel mogelijk zelf duurzame energie op te wekken, kan een woning zelfs energieneutraal worden.

Een energieneutraal huis

“We spreken van een energieneutraal huis wanneer er op het eigen perceel evenveel duurzame energie opgewekt wordt als er in een jaar verbruikt wordt.”

Bron: ONS HUIS ENERGIENEUTRAAL Editie 2, ThuisBaas | Urgenda 2016

Een manier om tot een energieneutraal huis te komen, is door de investeringskosten voor de energiebesparende maatregelen over meerdere jaren te verspreiden, waarbij het afbetalen van die investeringen niet hoger is dan je normale energiekosten.

Voorbeeld

Stel je betaalt €125,- per maand voor gas en elektriciteit. Dat is €1.500 per jaar en €22.500 in 15 jaar. Dat geld betaal je aan de energieleverancier en zie je nooit meer terug. Wat nou als je voor €22.500 je huis in één keer of stapsgewijs energieneutraal kunt maken? Dan heb je geen energierekening meer en komt de investering naar je toe.

‘Men vergeet vaak dat je elke maand een rekening betaalt voor je energie en dat je die eindeloos blijft betalen.’

Wat mogelijk is, verschilt per woning en bewoner. De één is al energieneutraal met € 7.000 door het plaatsen van een paar zonnepanelen, een pellet kachel en een elektrische geiser. De ander investeert €40.000 en heeft daarvoor vier keer zoveel zonnepanelen, infraroodpanelen, meerdere elektrische geisers en een pellet kachel, een boilervat van 900 liter, een monitoringssysteem en andere radiatoren. Het hangt helemaal af van de energievraag en levensstijl van de bewoner. Maar dat het mogelijk is, laten deze voorbeeldwoningen zien:

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!