Loading...
Duurzaam Buurtonderhoudsplan 2017-06-13T10:54:52+00:00

Samen met uw buren slim inkopen
en besparen op onderhoudskosten

Het Garenkokerskwartier

Het Garenkokerskwartier ligt aan de rand van het centrum en telt ruim 1500 woningen. De wijk heeft een goede sociale samenhang en een sterke buurtcoöperatie met ruim 200 leden. De vele vooroorlogse woningen in de buurt  zijn moeilijk te isoleren en hebben te maken met vochtige kelders en vloeren.

Onderhoud aan een huis kost volgens Vereniging Eigen Huis gemiddeld € 300 per maand. Vermenigvuldigd met het aantal woningen in de wijk ontstaan financiële kansen om onderhoud gebundeld en efficiënt uit te voeren.

Meer comfort & lagere energiekosten

De Buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier onderneemt dan ook actie door gezamenlijk onderhoud aan de woningen te laten uitvoeren. Door op duurzame wijze schilderwerk, (vloer)isolatie en het oplossen van vochtproblemen gebundeld te laten uitvoeren, neemt het wooncomfort toe en het energiegebruik af. Deze aanpak draagt ook bij aan de doelstelling ‘Haarlem energieneutraal in 2030’.

Het buurtonderhoudsproject is opgezet in samenwerking met Gemeente Haarlem, de Huizenaanpak en HUBO.

Wilt u ook meedoen met de pionier groep voor dit onderhoudsplan?

Samen met 10 tot 15 medepioniers kunt u actief meewerken aan de ontwikkeling van dit plan. U krijgt gratis een meerjarenonderhoudsplan voor uw woning of (kleine) VvE en weet welke energiebesparende maatregelen u in de komende jaren kunt nemen. Woont u in het Garenkokerskwartier en wilt samen met een enthousiaste groep vrijwilligers en professionals een nieuw idee tot leven brengen? Meld u dan snel aan.

Aanmelden


Dit plan maakt het voor alle bewoners straks mogelijk om de reguliere onderhoudsmomenten goed in te plannen en te combineren met verduurzaming: dubbel glas als er geschilderd gaat worden, zonnepanelen als het dak vervangen moet worden, etc. Op deze wijze kunnen we op wijkniveau grote stappen zetten op het gebied van verduurzaming.

Johannes Frölich De Huizendokter en aangesloten bij de HuizenaanpakBuurtbewoner en huizendokter Johannes Frölich is deelnemer van de Huizenaanpak en één van de masterminds achter het initiatief.

Wat kunt u van ons verwachten?

 • Bouwkundige opname van de huidige staat van de woning
 • Uitwerken van een meerjarenonderhoudsplan voor uw woning

 • Advies over de mogelijke energiebesparende maatregelen

 • Selectie van uitvoerende lokale bedrijven voor collectieve aanbestedingen

 • Begeleiding bij de uitvoering en (ver)bouwcoördinatie

 • Beheer, onderhoud, monitoring

De voordelen

 • Vooraf een duidelijk overzicht van de geplande werkzaamheden

 • Meer wooncomfort, een lager energieverbruik en daardoor lagere maandelijkse lasten

 • Een gezamenlijke inspanning levert meer contact op met de buren

 • Gezamenlijk onderhoud betekent efficiëntie en minder regelwerk

 • Lagere kosten van de werkzaamheden en voordelen als korting en gratis onderhoudsbeurten

De Schilderactie in 2016

De schilderactie (2016) was de eerste activiteit van het Buurtonderhoudsplan. Buurtbewoner Andries Tieleman had de primeur: zijn huis was als eerste aan de beurt.

Andries Tieleman woont al ruim twintig jaar in de Pieter Kiesstraat. Hij is erg betrokken bij de Buurtcoöperatie en bezig met het verduurzamen van zijn huis. “Een oud huis heeft advies op maat nodig. Dat kost veel uitzoekwerk, tijd en energie. Dit was dan ook de belangrijkste reden om mee te doen aan de collectieve schilderactie in de buurt.”

Een oud huis van eind 19e eeuw zoals dat van Andries, heeft veel hout en dus veel kans op houtrot. Als dat ontstaat, is het een kwestie van goed uitfrezen en de gaten vullen met epoxy. Als dit niet goed gebeurt, rot het hout gewoon onder de nieuwe verflaag door. Andries: “als het hout vooraf niet goed wordt behandeld, kan ik over twee jaar weer alles laten schilderen. Wat een goedkope deal lijkt, loopt dan uit op een dure eindfactuur met overuren van de schilder en meer materiaalkosten dan vooraf berekend.”

Andries schreef zich ruim een jaar geleden in op een collectief schilderproject van Vereniging Eigen Huis. Een reactie bleef lang uit. Zo lang, dat hij na een lange periode van wachten de stekker er uit trok. Bij het project Buurman & Buurman dat dit voorjaar van start ging, had Andries gelijk een goed gevoel. Sigma Coatings kwam eerst langs voor een inspectie welke verf er het beste gebruikt kan worden. Op basis van dat advies komt er een offerte door één van de schilderbedrijven die door de buurtcoöperatie zijn geselecteerd: Jef van Doorn Schilderwerken of Bouwbedrijf Rijnierse. Dit jaar was er plek voor tien huizen, die waren binnen een week aangemeld.

In het geval van Andries ging Jef van Doorn Schilderwerken in september aan de slag. “Er wordt veel tijd gestoken in de voorbereiding. Het schilderwerk werd grondig en zorgvuldig uitgevoerd. Jef en zijn collega’s waren sociaal, aardig en eerlijk tijdens het hele proces. Ik kon ook helpen, wat ik leuk vond. Zo kwam er een hele nieuwe dorpel in het raam van de badkamer.” Andries vindt dit een van de grote voordelen van het project Buurman & Buurman. De schilderactie was dermate succesvol dat hij volgend jaar wordt geprolongeerd. Houd de berichten van de buurtcoöperatie dus in de gaten!

Benieuwd naar het eindresultaat van Andries? Neem een kijkje bij Pieter Kiesstraat 16.

De schilderactie gaat weer van start

Wilt u uw huis laten schilderen? Doe dat dan samen met de buren. Lokale bedrijven komen met een goed aanbod: steiger, onderhoudsbeurt en goede kwaliteit. Let op, de plaatsen zijn beperkt. Huizeneigenaren die gelijk het enkelglas laten laten vervangen krijgen voorrang.

Aangesloten Specialisten Duurzaam Buurtonderhoudsplan

Johannes Frölich
Johannes FrölichAdviseur
De Huizendokter

De Huizendokter geeft integraal bouwadvies. Naast energiebesparing spelen de bouwkundige staat van uw woning, gezondheid en woonkwaliteit een belangrijke rol in het advies.

Op basis van een grondige analyse van uw wensen en de mogelijkheden van uw woning werkt de Huizendokter een op maat gemaakt advies uit, toegesneden op uw huidige en toekomstige situatie. Hij werkt daarbij vanuit de visie dat bouw- en duurzaamheidsproblemen niet los van elkaar gezien kunnen worden

André Brasser
André BrasserParticipatie & coördinatie
De Stadsgarage
Ben Lindeman
Ben LindemanInstallateur
Kapitein BV

Kapitein BV heeft zich gedurende 50 jaar ontwikkeld van klein loodgietersbedrijf tot allround installatiebedrijf gespecialiseerd in duurzame oplossingen. Wij zijn in staat om een volledige verbouwing uit te voeren, maar ook het renoveren van een toilet of badkamer kunnen wij compleet verzorgen.

Jeroen van Dusseldorp
Jeroen van DusseldorpBestuur
Buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier
Jef van Doorn
Jef van Doorn Eigenaar
Jef van Doorn Schilderwerken
Charles Eldering
Charles ElderingAannemer, gespecialiseerd in renovaties van woonhuizen en hoogwaardig schilderwerk
Bouw- en Schildersbedrijf Rijnierse
Eric Bloemen
Eric BloemenArchitect
Architectenbureau Eric Bloemen

Als architect ben ik al meer dan 25 jaar in de regio Kennemerland bezig met het eigentijds uitbouwen, renoveren en herinrichten van bestaande panden. Hierbij probeer ik altijd om het karakter van het oorspronkelijke gebouw te handhaven en waar mogelijk zelfs te versterken. Ik wil de oplossingen voor wensen en problemen er zo mooi mogelijk uit laten zien. Het eindresultaat moet meer zijn dan alleen een oplossing van een probleem.

Teun Zoetemeijer
Teun ZoetemeijerVochtbestrijding
Vochtweringspecialist
Ad
AdNetwerk en buurtconciërge
Hubo