Kansrijke ontwikkeling regionale werkgelegenheid: Bedrijven regio’s IJmond en Zuid-Kennemerland zoeken samenwerking in de energietransitie

Kansrijke ontwikkeling regionale werkgelegenheid: Bedrijven regio’s IJmond en Zuid-Kennemerland zoeken samenwerking in de energietransitie

Op woensdagmiddag 17 april 2019 organiseerde de Omgevingsdienst IJmond (OD IJmond) en stichting Huizenaanpak een bedrijvendag voor de (ver)bouw/installatie sector in het Telstar (Rabobank IJmond) stadion in Velsen-Zuid. Eregast Heinz Stuy bracht voor deze speciale gelegenheid de befaamde Europacup uit 1973 mee. Wethouder Jeroen Verwoort (VVD) benadrukte de kansen voor de regionale werkgelegenheid en noemde het belang van samenwerking de cruciale factor. Het thema van de middag: (Ver)bouwen aan de toekomst. Gericht op de verduurzaming van de bestaande woningbouw in de regio’s IJmond en Zuid-Kennemerland.

Kansrijke ontwikkeling regionale werkgelegenheid

In 2050 zal aardgas grotendeels vervangen zijn door andere energiebronnen om woningen en gebouwen te verwarmen. Om de klimaatdoelstellingen van de regio’s IJmond en Zuid-Kennemerland te behalen, is de doelstelling om – vanaf 2020 – jaarlijks 3.000 woningen energieneutraal te renoveren. Duurzaam verbouwen en renoveren wordt dus de nieuwe standaard. Dat is voor de bouw/installatie sector een kansrijke ontwikkeling en daarmee ook voor de regionale werkgelegenheid.

Het belang van samenwerking

Om deze doelstellingen te realiseren, nodigden Omgevingsdienst IJmond en de Huizenaanpak bouwers, installateurs, isolatiebedrijven, adviseurs en toeleveranciers uit voor een bedrijvendag om toekomstige samenwerkingen te initiëren. “Het verduurzamen van 3.000 woningen per jaar is een enorme opgave. Van concurrentie is dan ook geen sprake. We hebben elkaar nodig om de energietransitie het hoofd te kunnen bieden.” aldus de projectleider van stichting Huizenaanpak, Herman Schotman. Ook wethouder Jeroen Verwoort (VVD) benadrukte het belang van samenwerking: “Ik vind het goed om te zien dat er een mooie opkomst is van bedrijven. Het gaat om verbinden, kennis uitwisselen en netwerken opbouwen. We hebben elkaar keihard nodig en we kunnen samen plannen maken, innoveren en business creëren. Er ligt een mooie voedingsbodem om stappen te maken met elkaar.”

Waar bestaat de samenwerking uit?

De Huizenaanpak is een samenwerking van vakmensen in de regio IJmond en Zuid-Kennemerland en heeft als doel om woningen te verduurzamen. Woningeigenaren kunnen daar terecht voor vragen, advies, uitvoering en deelname aan collectieve inkoopacties. De stichting beschikt over een energieloket, een showroom met adviseur en de nieuwste isolatie- en installatietechnieken en een aardgasvrij gerenoveerde voorbeeldwoning. Bedrijven die aansluiten bij de stichting kunnen daar gebruik van maken.

Wigger Verschoor van ThuisBaas (opgericht vanuit Urgenda) is onlangs in de showroom geweest en is enthousiast.

“Het is heel belangrijk dat er offline plekken zijn waar mensen materialen en installaties kunnen ervaren, dat geeft toegevoegde waarde.”

Regionale opleidings- en trainingsprogramma’s

Daarnaast is er ook een regionaal opleidingsprogramma dat onder de aandacht werd gebracht door het Nova college. De integrale opleiding Junior Consultant Duurzaamheid, richt zich naast de toepassing van duurzame technieken ook op de financieel-economische kant en adviesvaardigheden. Stages zullen ook als onderdeel van de opleiding worden ingezet.

Toekomstbestendig renoveren en (ver)bouwen met uw onderneming?

Ben je geïnteresseerd en wil je toegang krijgen tot een ervaren netwerk van professionals in de duurzame renovatie en verbouw? De Huizenaanpak biedt onafhankelijk advies en bedrijven kunnen zich aansluiten bij de kennis en kunde die er al is. De projectleider van de Huizenaanpak nodigt iedereen van harte uit om mee te doen en gebruik te maken van de faciliteiten die er zijn. Of zoals Heinz Stuy het verwoordde: “Om te winnen met voetballen moet je keihard trainen en een goede technische directeur hebben om nieuwe talentvolle spelers te betrekken. De Huizenaanpak brengt mensen in de regio bij elkaar voor de verduurzaming van de huizen en zoekt nieuwe spelers.”

Kijk voor meer informatie op: www.huizenaanpak.nl/bedrijven of neem contact op met de projectleider Herman Schotman via herman@huizenaanpak.nl.

Foto: Wethouder Jeroen Verwoort, Heinz Stuy (Oud-keeper van Ajax) en de deelnemers aan de bedrijvendag van de Huizenaanpak met de Europa Cup uit 1973.

By |2019-06-12T11:07:30+02:00april 18th, 2019|Nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!