Veel belangstelling voor verduurzaming VvE’s in Bloemendaal

/, Nieuws, VvE/Veel belangstelling voor verduurzaming VvE’s in Bloemendaal

Veel belangstelling voor verduurzaming VvE’s in Bloemendaal

Op maandagavond 25 februari 2019 organiseerde de gemeente Bloemendaal in samenwerking met de Huizenaanpak de eerste informatieavond over de verduurzaming van VvE’s. De avond werd goed bezocht. Ruim 40 bestuurders en beheerders van VvE’s uit de gemeente Bloemendaal kwamen naar het gemeentehuis. “Ik hoop dat u allen aan de slag gaat met verduurzaming.” Wethouder Henk Wijkhuisen is enthousiast en geeft graag het woord aan Isabelle Sternheim, eigenaar van het VvE Duurzaamheidsloket en projectleider VvE bij de Stichting Huizenaanpak.

Reisleider in VvE verduurzaming

“De verduurzaming van de VvE is een reis. En ik ben uw reisleider.” Isabelle begint de avond met een helder overzicht van het proces van de verduurzaming van VvE’s. “De beste tip die ik u kan geven is pak die schil aan. We weten nog niet hoe de warmtevoorziening in de gemeente gaat uitpakken, maar op het moment dat het duidelijk wordt, is belangrijk dat uw energievraag al is teruggebracht”, vertelt Isabelle.

De fases voor de verduurzaming van de VvE’s:

  1. Intakegesprek (ambitieniveau, wensen, problemen);
  2. Offerte;
  3. Opname;
  4. Rapportage;
  5. Keuze maatregelen;
  6. Keuzes komen op Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP);
  7. Financiering (subsidies, leningen en andere constructies doorrekenen);
  8. Besluitvorming (tijdens de ALV);
  9. Keuze voor uitvoerende partijen;
  10. Uitvoering.

Trias Energetica

“Energie die u niet nodig heeft, hoeft u ook niet op te wekken. Wat er vervolgens nog nodig is aan energie kan duurzaam worden opgewekt met behulp van de meest renderende techniek.” Constan Custers (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) benadrukt het belang van de Trias Energetica en dat houdt in: voorkom, bespaar en duurzame opwek. “Probeer van tevoren tot een goed energieadvies te komen. Dan weet u in welke maatregelen u kunt investeren.” Het advies komt in aanmerking voor subsidie en er is tevens een subsidie op energiebesparende maatregelen. Subsidiebedragen op maatregelen zijn doorgaans 20% van de investeringskosten en de maatregelen waarvoor het meest subsidie wordt aangevraagd zijn: spouwmuurisolatie, dakisolatie en HR++ glas.

Subsidieregelingen VvE’s
1. Subsidieregeling energiebesparing Eigen Huis (BZK)
2. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
3. RVV Verduurzaming (BZK)

Financiering VvE’s

Besparen op energiekosten, het verhogen van het wooncomfort en waardebehoud van de woning. Dat klinkt goed, maar hoe investeer je als VvE slim? Fiona Hamberg van Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) maakt inzichtelijk dat een VvE door de combinatie van investeringen op individuele en collectieve energielasten en groot onderhoud, een VvE al aardig in de buurt kan komen van lastenneutraal verduurzamen. “Het is zo nodig om de verduurzaming te versnellen en met de VvE Energiebespaarlening is het mogelijk het vraagt alleen om een andere kijk op het financieringsvraagstuk. Mijn advies is dan ook: kijk eens wat er gebeurt als u de investering naar voren haalt, misschien kan er zelfs gebruik worden gemaakt van subsidies. De woning wordt meer waard terwijl de maandlasten ongeveer gelijk blijven.”

VvE Energiebespaarlening
De VvE Energiebespaarlening maakt het voor VvE’s mogelijk om de benodigde financiering te realiseren voor hun duurzaamheidsplannen. In 2019 zijn de voorwaarden gewijzigd waardoor het voor VvE’s nog aantrekkelijker is geworden om er gebruik van te maken. De rente is laag, de aflossingsperiode is verhoogd naar 30 jaar en er zijn geen afsluitkosten.

Vernieuwing en verandering

“Ik denk dat de ontwikkelingen voor veel mensen erg snel gaan. Wij zijn al 30 jaar nieuwe oplossingen aan het bedenken voor dingen die wel moeten maar nog niet mogelijk zijn. Veel is dan ook niet nieuw. Het zijn uitkomsten van jarenlang onderzoek.” Henk Seinen van Seinenergie benadrukt dat we niet bang moeten zijn voor verandering, maar innovatie juist moeten omarmen omdat dat vele voordelen kan opleveren.

Tetra Energetica
Henk Seinen heeft daarom een onderdeel toegevoegd aan de Trias Energetica; sensortechnologie. “We hebben te maken met mensen en veel ouderen maken zich zorgen over het wel of niet thuis kunnen blijven wonen.” Door het toepassen van sensortechnologie kunnen bewoners – naast dat zij profijt hebben van een intelligente duurzame woning – gemiddeld 10 jaar langer thuis blijven wonen. En zo zijn er nog veel meer innovaties mogelijk waardoor de verduurzaming van de VvE integraal, levensloopbestendig en toekomstgericht wordt ingezet.

“De bedoeling is dat we inventariseren wat het achterstallig onderhoud is en ervoor zorgen dat we dat in één keer wegwerken zodat er voor de toekomst geen extra kosten meer zijn. Dat kan natuurlijk nooit helemaal, maar nieuwe maatregelen kunnen opnieuw in de MJOP worden geplaatst.”

De tijd is nog nooit zo rijp geweest voor VvE Verduurzaming

“De verduurzaming van VvE’s is een fascinerend onderwerp” besluit Isabelle. “Het is een proces. Een puzzeltocht. Het is moeilijk, maar eigenlijk ook weer erg eenvoudig. Er zijn momenteel gunstige regelingen voor VvE’s en aantrekkelijke energiebesparingsleningen. De tijd is in ieder geval nog nooit zo rijp geweest dus start met het energieonderzoek en ik hoop u de komende jaren te mogen begeleiden bij deze reis.”

Hoe nu verder?

VvE’s die aan de slag willen met verduurzaming kunnen zich aanmelden voor een kosteloze intake. Het VvE Duurzaamheidsloket, de stichting Huizenaanpak en de gemeente Bloemendaal kunnen een tiental VvE’s in 2019 begeleiden in het proces ter realisatie van de verduurzaming. Je kan je hiervoor aanmelden. Via de nieuwsbrief houden wij je desgewenst op de hoogte van aanvullende bijeenkomsten en actuele informatie.

Ook aan de slag?

Herken je je in bovengenoemde knelpunten en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact op met het VvE Duurzaamheidsloket. Woon je niet in een appartement, maar wil je ook graag energie besparen en meer rendement uit de woning halen. Neem contact op met de Huizenaanpak om je wensen te bespreken.

De Presentaties

By |2019-06-12T12:01:13+01:00februari 26th, 2019|Bloemendaal, Nieuws, VvE|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!