Makelaars met een (duurzaamheid) Missie

//Makelaars met een (duurzaamheid) Missie

Makelaars met een (duurzaamheid) Missie

Op 6 februari 2019 werd – op uitnodiging van de gemeente Haarlem – een grote groep NVM-makelaars verwelkomd in de showroom van de Huizenaanpak aan de Claes Tillyweg in Haarlem. De NVM is de grootste Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerend goed. Het thema van de middag: het belang van energiebesparende maatregelen bij renovaties n.a.v. de aankoop van een woning.

Gemeente Haarlem

Het programma bestond o.a. uit een presentatie van Peter Tromp, werkzaam bij team duurzaamheid van de gemeente Haarlem. Met actuele informatie over “Haarlem wordt steedscaardgasvrijer”; het voorbereiden van woningen op een aardgasvrije toekomst. Vanaf 2050 kan er geen aardgas meer gebruikt worden om huizen en gebouwen te verwarmen. “Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af zijn”, vertelt Tromp.

Makelaars zijn belangrijke ambassadeurs voor de informatievoorziening aan woningeigenaren op een cruciaal energietransitie moment: het kopen van een woning. Makelaars zijn dus van belang om de huiseigenaren verder te informeren over de mogelijkheden van duurzaam verbouwen en het voorbereiden op de aardgasloze toekomst.

Verder gaf Peter Tromp informatie over subsidies en leningen. Zo heeft de gemeente Haarlem een Duurzaamheidslening en start er per 1 maart 2019 de subsidie Haarlem Aardgasvrij. Ook is verteld waar Haarlemmers terecht kunnen voor vragen en adviezen, bijvoorbeeld bij de Huizenaanpak.

De sessie met de makelaars was interessant, leidde tot veel vragen en er was volop interactie. Tromp was tevreden: “het aantal deelnemers was boven verwachting en de vragen allemaal zeer ter zake doende.”

De duurzame makelaar – Duurzame verbouwing – informeren & isoleren

Esther Otten (Esther Otten Makelaardij, NVM-makelaar voor Haarlem e.o. en partner van de Huizenaanpak), deelde haar ervaringen over het informeren over energiebesparende maatregelen bij de aankoop van een huis. “Bij het kopen van een woning, komt het huis leeg te staan. Dit is dus het moment om te verbouwen. Ik neem dit mee in het advies aan mijn klanten, de nieuwe bewoners. Kijk vooruit, wees op een aardgasloze toekomst voorbereid. Je hoeft niet direct alles te doen, maar door nu duurzame maatregelen te nemen, ben je daar wel op voorbereid. Ik zie het als onderdeel van mijn taak als makelaar om dat moment aan te grijpen om mijn klanten erop te attenderen dat ze vaak voor relatief weinig extra kosten energie kunnen besparen.”

“Begin met isoleren, daar heb je altijd profijt van (no-regret maatregelen oftewel; spijt vrije maatregelen)”. Niet alles hoeft in één keer, stapsgewijs naar aardgasloos toe betekent volgens Otten “dat als je de cv-ketel of meterkast moet worden vervangen, deze direct toekomstbestendig te maken. Zodat er elektrisch kan worden gekookt en zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Of als de vloer wordt vervangen, is dit het moment om het direct goed te isoleren. Het zou zonde zijn als die er later weer uit moet. Ga je de badkamer of keuken verbouwen? Isoleer direct de muren. Laat de klant hier vooraf over nadenken en verwijs door voor expertise naar andere partijen. Bereid de klant voor om te kunnen (om)schakelen. Bovendien levert energiebesparing niet alleen financiële opbrengsten, maar ook meer comfort.

De oplossing voor het verduurzamen van je woning op het juiste moment, ligt in de samenwerking van de juiste partijen en het toekomstbestendig maken van de woning in logische stappen. Ik geef daar graag advies over”.

Rondleiding installatie- en isolatietechniek

Naast presentaties gaven de adviseurs van de Huizenaanpak rondleidingen door de showroom. De diverse installatie- en isolatietechnieken kwamen aan bod en er werd ook uitgebreid stilgestaan bij de gerealiseerde voorbeeldwoning van de Huizenaanpak. “Hier is een “doos-in-doos” constructie toegepast”, vertelt de directeur van DRZM Fred Moorman (partner van de Huizenaanpak). “Aan de binnenkant is een thermische schil gemaakt, een binnen doos met hoogwaardige isolatie. Aan de buitenkant van het monument zie je niets, die blijft in originele staat.”

Er was veel belangstelling voor de werkende warmtepomp. De vele mogelijkheden hiervan kwamen aan bod, niet alleen de techniek ervan, maar ook de vele pragmatische toepassingen. Zo heeft een klant bijvoorbeeld een print van de schutting op de warmtepomp laten plaatsten en is het op die manier geïntegreerd in het aanzicht.

Wil je meer weten over aardgas vrij Haarlem? www.haarlem.nl/gasvrijer Wil je in actie komen met jouw huis? Neem contact op om je wensen te bespreken of plan direct je bezoek aan de showroom.

De Huizenaanpak is een collectief van vakmensen uit de regio die de handen ineen hebben geslagen om huizen energiezuiniger én comfortabel te maken. In de showroom staan alle materialen om stap voor stap naar aardgasvrij wonen toe te werken.

 

By |2019-06-19T14:29:30+02:00februari 12th, 2019|Nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!