Hoge opkomst bewonersavond Tubergen en grote belangstelling voor stapsgewijs verduurzamen

//Hoge opkomst bewonersavond Tubergen en grote belangstelling voor stapsgewijs verduurzamen

Hoge opkomst bewonersavond Tubergen en grote belangstelling voor stapsgewijs verduurzamen

Op 23 januari schoven ruim 70 bewoners uit Tubergen aan in wijkcentrum De Baan om te luisteren naar de onderzoeksresultaten van de stichting Huizenaanpak. In het onderzoek is berekend hoe de woningen stapsgewijs van het aardgas af kunnen komen. De bijeenkomst was een vervolg op eerdere succesvolle bewonersbijeenkomsten. Ook op 23 januari was er veel interesse in het innovatieve onderzoekstraject, wat zich vertaalde in een hoge opkomst.

Tubergen

Tubergen is onderdeel van de Koninginnebuurt en bevindt zich tussen de Leidsevaart en de Wagenweg in Haarlem. De (ongeveer) 200 woningen zijn allemaal gebouwd in 1988 en hebben energielabel C of D. Het verschil zit hem in de maatregelen die huiseigenaren zelf al hebben getroffen. De woningen zijn zo’n 30 jaar oud en dan kan het zijn dat verschillende onderdelen aan groot onderhoud toe zijn . Van de aanwezigen heeft 40% dan ook aangegeven geïnteresseerd te zijn in het stapsgewijs verduurzamen van de woning.

Het onderzoek

Er is uitgebreid vooronderzoek gedaan naar vier verschillende type woningen in Tubergen d.m.v. inmetingen, technische opnames en blowerdoor-testen. In het onderzoek is berekend hoe de woningen stapsgewijs van het aardgas af kunnen komen. Bij elke stap is gekeken naar de hoeveelheid energie die er wordt bespaard, de meterstand en naar het energieverbruik als alle voorgestelde maatregelen toegepast worden.

De uitkomsten

De originele schuifpuien en kozijnen zijn matig tot slecht geïsoleerd en hebben kieren. De beglazing is veelal origineel en daarom gedateerd. Glas dat ouder is dan 20 jaar, verliest zijn isolatiewaarde. Daarom heeft het zin om in een verblijfsruimte waar veel verwarmd wordt dit aan te pakken.
Ook de spouwmuurisolatie is gedateerd 1988, dit is echter niet zo gemakkelijk aan te passen. Daarom wordt daar geen aanpak bij voorgesteld. Het steenwol achter Trespa gevelpanelen is niet meer van hoge kwaliteit. Dit kan gemakkelijk vervangen worden. De maatregelen die worden voorgesteld moeten werkelijk uitvoerbaar zijn.

Een stapsgewijze aanpak

De eerste stap van verduurzaming is dan ook isolatie, want hiermee wordt de warmtevraag teruggebracht. Vervolgens wordt voorgesteld een nieuw type ventilatie toe te passen. Gecontroleerde ventilatie zorgt voor het behouden van een gezonde woning. Daarna komt laag temperatuur verwarming in beeld. In dit geval kan dat naar wens vloerverwarming zijn en/of convectoren. Uiteindelijk is bij de laatste stap een duurzame voorziening voor warm tapwater inbegrepen bij het omschakelen naar All-Electric, oftewel aardgasloos verwarmen. Opwekking van stroom middels zonnepanelen op het eigen dak compenseert daarbij het elektriciteits-verbruik van de warmtepomp. Deze stappen zijn op de avond in pakketten gepresenteerd en daarbij wordt benadrukt dat het om een kosten-indicatie gaat. Iedere woning is anders en afhankelijk van de maatregelen die bewoners zelf al hebben getroffen of gaan treffen zullen de kosten anders uitpakken. Het einddoel van dit onderzoek was een aardgasloze woning. Bij een aardgasloze woning is een van de voordelen dat na afkoppeling van de aardgasmeter het vastrecht voor aardgaslevering op de energierekening komt te vervallen.

Investeringen

Met de stapsgewijze, structurele en constructieve aanpak kunnen investeringen worden verdeeld over meerdere jaren. De hoogte van de investering is afhankelijk van het woningtype en de reeds getroffen maatregelen. Soms zijn er investeringen nodig om (groot) onderhoud uit te voeren. Als bewoners bijvoorbeeld een nieuwe vloerafwerking zouden willen, dan is het aanleggen van vloerverwarming op dat moment een heel geschikte maatregel om mee te nemen. Is dat niet aan de orde, dan blijft er ook nog een alternatief over om bijvoorbeeld laag temperatuur convectoren op te hangen. Maatregelen moeten volgens de Huizenaanpak altijd zinvol zijn, en bewoners zijn daarom geïnformeerd hoe zij steeds een volgende logische en verantwoorde stap kunnen zetten.

Het onderhoud, behoud en toekomst klaar maken van een eigen huis is altijd verstandig. Een goed onderhouden huis heeft meerwaarde. Daarnaast neemt het comfort in huis toe. Naast eigen middelen zijn er tevens financieringsmogelijkheden en subsidies waar de woningeigenaar mogelijk gebruik van kan maken.

Advies

Het advies dat is gegeven is een vrijblijvend advies, waar geïnteresseerde bewoners van de wijk Tubergen mee verder kunnen. Ze kunnen bepalen bij welke stap zij nu staan met hun eigen woning, en wanneer zij aan een volgende stap toe zijn. Als zij gebruik maken van de no-regret aanpak, dan blijft de toegevoegde waarde in het huis een nuttige investering. Het stappenplan voor Tubergen is tot stand gekomen door de inzet van collectieve kennis en kunde van de adviseurs en experts van de Huizenaanpak. Deze hebben reeds een uitgebreid vooronderzoek gedaan middels opnames en doorberekeningen.

De Stichting Huizenaanpak

De Huizenaanpak is een platform van vakmensen en specialisten in de regio IJmond & Zuid-Kennemerland met een hart voor duurzaamheid. Samen helpen wij de particuliere woningeigenaren om geld en woning op de lange termijn te laten renderen. Hoe? We leveren diensten om uw huis echt energiezuinig aan te pakken! Voor het plan, uitvoering en eventuele hulp bij financiering kunnen woningeigenaren bij de Huizenaanpak terecht. Zo leveren we maatwerk en resultaat, met een energiezuinige woning die kosten bespaart en een hoger rendement oplevert.

Vragen of opmerkingen?

Neem telefonisch (085-2220420) of per e-mail contact op met onze klantenservice.

By |2019-06-19T14:34:52+01:00januari 31st, 2019|Nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!