De tijd is rijp voor de verduurzaming van appartementen! Hoge opkomst bij de VvE bijeenkomst.

//De tijd is rijp voor de verduurzaming van appartementen! Hoge opkomst bij de VvE bijeenkomst.

De tijd is rijp voor de verduurzaming van appartementen! Hoge opkomst bij de VvE bijeenkomst.

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die vastlopen in het financieringsvraagstuk omtrent het verduurzamingstraject, nieuwsgierig zijn naar de nieuwste technische ontwikkelingen of willen weten hoe zij bewoners, bestuurders en beheerders kunnen meenemen in de besluitvorming, gingen op maandag 17 december 2018 – onder de bezielende leiding van Isabelle Sternheim (Duurzaam Energieloket) – met elkaar in gesprek.

Duurzaam Advies

“Momenteel zijn er tal van subsidies en regelingen die maken dat de tijd nog nooit zo rijp was voor VvE’s om met verduurzaming aan de slag te gaan.” Isabelle Sternheim begeleidt VvE’s naar de beste duurzame oplossing. Dit doet ze samen met de bewoners, bestuurders en beheerders middels een uitgebreid netwerk waarin ze al jarenlang actief is. Zo heeft zij aan de basis gestaan van praktijkvoorbeeld: de verduurzaming VvE de Koch dat recentelijk regionaal de aandacht trok.

“Een lastenverhoging van ongeveer €20,- per maand. We krijgen daar wooncomfort, lagere energiekosten en vanwege de verbeterde uitstraling, een waardestijging voor terug”. René Reeuwijk is al ruim 10 jaar voorzitter van de VvE de Koch en nog altijd enthousiast. “De verduurzaming is inmiddels mijn levenswerk geworden.”

De Koch

VvE de Koch is één van de vijf woontorens in Schalkwijk. Deze torens zijn gebouwd in de jaren zeventig en zijn beeldbepalend voor Haarlem. De beheerder drong er jaren geleden op aan om met elkaar te kijken naar de mogelijkheden tot verduurzaming. Het Duurzaam Energieloket, aangesloten bij de Huizenaanpak, kwam met een technische oplossing en een bijbehorend kostenplaatje van 1,2 miljoen euro. Dat was voor de VvE niet op te brengen. Een mooie uitdaging voor Gerard Kooi van Univeste. “Bij VvE’s heb je te maken zoveel factoren. Er moet een goede balans zijn tussen alle elementen. Of het nu gaat om groot onderhoud, verduurzaming of een combinatie daarvan, we zorgen dat de VvE weer zelfstandig verder kan en kijken naar alle aspecten waaronder financiering en subsidie.”

René Reeuwijk voorzitter VvE de Koch

Tip! van René Reeuwijk | Voorzitter VvE de Koch

“Het verduurzamingstraject is tijdrovend en er is veel kennis voor nodig. Als je iemand aan je kunt binden die hierin is gespecialiseerd gaat het zoveel sneller en is het zoveel makkelijker.”

De uitgangspositie

Er lag dus een technische oplossing, maar de VvE kon deze niet betalen. “Gerard mocht aan de slag, maar wij wilden als eigenaren niet meer dan €25,- per maand betalen en dat is gelukt.” De beoogde verduurzaming is geïncorporeerd in het Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP). “Vervolgens was het de uitdaging om financiering rond te krijgen. Hiervoor zijn creatieve oplossingen gezocht bijvoorbeeld m.b.t. het eigendom van de naast de Koch gelegen velden. We zouden over 15 jaar voor het onderhoud van deze velden heel veel geld kwijt zijn. We hebben toen aan de gemeente gevraagd of zij de velden willen overnemen omdat zij ook eigenaar zijn van alle velden van de andere vier woontorens. Dit leverde een enorme besparing op.”

Innovaties

Op het gebied van verduurzaming zijn er tal van innovaties waardoor kosten bespaard kunnen worden of meer voordeel te realiseren valt. Henk Seinen van Seinenergie vertelt tijdens de bijeenkomst over de nieuwste ontwikkelingen die Nul op de Meter voor VvE’s mogelijk maken. Henk Seinen is al 30 jaar actief in de verduurzaamde woningbouw en thuis in innovatieve maatwerk oplossingen van Energy Walls) tot nieuwe LTV-convectoren; passend bij het gebouw, de bewoners en de wensen.

Het nieuwe wonen

“Ik denk dat de ontwikkelingen voor veel mensen erg snel gaan. Wij zijn al 30 jaar nieuwe oplossingen aan het bedenken voor dingen die wel moeten maar nog niet mogelijk zijn. Veel is dan ook niet nieuw. Het zijn uitkomsten van jarenlang onderzoek. Eén van die uitkomsten is bijvoorbeeld dat we aan de buitenkant kunnen isoleren met behulp van lichtpanelen, een soort zonnepanelen die energie opwekken.

Isolatie en extra verzoeken

Ook bij de VvE de Koch is gekozen voor isolatie van de gevel aan de buitenkant. Dit heeft geleid tot een besparing van € 450.000. Omdat de bewoners extra verzoeken hadden zoals een snellere lift en dakisolatie, werden ook deze wensen meegenomen in het totale plaatje. “Je moet een afweging maken tussen de waarde van het appartement, wat je als eigenaar aan servicelasten betaalt en hoe de hoogte daarvan zich verhoudt tot de waarde van de woning.”

Welke argumenten overtuigen bewoners?

“We besteden ieder jaar €40.000 aan gevelonderhoud. Na 10 jaar heb je €400.000 uitgegeven en dan heb eigenlijk alleen de huidige staat gecontinueerd.” Dit was één van de argumenten voor René om zijn medebewoners mee te overtuigen. Hij heeft inzichtelijk gemaakt dat door het vervangen van de verwarmingsketel en de isolatie van de gevel een verlaging van energiekosten mogelijk was. Daarnaast gaat de waarde van de appartementen omhoog, verbetert het comfort, is er geen verdere degeneratie en is het financieel inpasbaar. “En heel belangrijk: de mensen hoeven minder lang op de lift te wachten en dat voor nog geen €25,- per maand.”

Financiering

Voor de maatregelen heeft de VvE een lening bij het Nationaal Energiebespaarfonds aangevraagd. De VvE Energiebespaarlening maakt het voor VvE’s mogelijk om de benodigde financiering te realiseren voor hun duurzaamheidsplannen. In 2019 zullen de voorwaarden wijzigen waardoor het voor VvE’s nog aantrekkelijker wordt om er gebruik van te maken. “De rente is laag en er zijn geen afsluitkosten. Dus plannen? Dien ze in!” Fiona Hamberg van SVn zou het liefst in contact komen met alle VvE’s die duurzaamheidsplannen hebben. “Het is zo nodig om de verduurzaming te versnellen en met de VvE Energiebespaarlening is het mogelijk het vraagt alleen om een andere kijk op het financieringsvraagstuk. Mijn advies is dan ook: kijk eens wat er gebeurt als je de investering naar voren haalt, misschien kan je zelfs gebruik maken van subsidies. Je woning wordt meer waard terwijl de maandlasten ongeveer gelijk blijven.”

Gerard Kooi - Univeste

Tip! van Gerard Kooij | Univeste

“Subsidie moet je eigenlijk zien als een cadeautje. Als een VvE subsidie kan krijgen is dat altijd pas achteraf. Het kan niet zo zijn dat je je exploitatiebudget afhankelijk maakt van subsidie, want dan heb je geen realistisch model. VvE de Koch heeft dan ook geen gebruik gemaakt van subsidies.”

Onderhoud van VvE’s is altijd gericht geweest op instandhouding en niet op verduurzaming. “Als je onderhoud en energiebesparende maatregelen van tevoren onderzoekt en doorrekenend, kan dat veel voordelen bieden op het gebied van waardestijging, lagere energielasten, comfort en milieu.”

Waarom nu aan de slag gaan met de VvE?

Er zijn nu vele financiële mogelijkheden in de vorm van leningen en subsidies. “Je voorkomt onderhoud en reparaties. Er zijn oplopende wachttijden bij uitvoerende partijen en door het treffen van maatregelen verhoog je direct het comfort. Maar het Nationaal Energiebespaarfonds biedt kosteloze persoonlijke begeleiding van de VvE in het verwezenlijken van de verduurzamingsambitie.”

Fiona Hamberg - SNV

Tip! van Fiona Hamberg | SVn – Nationaal Energiebespaarfonds

“Durf te dromen. Wat zou de VvE willen realiseren als geld geen rol zou spelen? Laat de kaspositie niet bepalend zijn, maar kijk naar wat er allemaal mogelijk is. Er zijn altijd mensen die zeggen “het zal mijn tijd wel duren.” Kijk wat er gebeurt als je de investering naar voren haalt. Je woning wordt meer waard en misschien blijven de maandlasten ongeveer gelijk.”

Succesverhaal

De verduurzaming van VvE de Koch is een succesverhaal. Het Duurzaam Energieloket is verantwoordelijk geweest voor het energieadvies en de procesbegeleiding bij de Kochtorens. De VvE heeft advies gekregen en zijn doortastend aan de slag gegaan. Voor de zomer in 2019 zal de VvE klaar zijn. “René is dan ook wel een modelvoorzitter.” grapt Isabelle. En dat geeft René de ruimte om als voorzitter met een laatste tip af te sluiten: “Energie wordt duurder. Als je niet isoleert, vliegt het geld door de muur naar buiten. Begin dus met isoleren.”

Ook aan de slag?

Herkent u zich in bovengenoemde knelpunten en kunt u wel wat hulp gebruiken? Neem contact op met het Duurzaam Energieloket. Woont u niet in een appartement, maar u wilt ook graag energie besparen en meer rendement uit de woning halen. Neem contact op met de Huizenaanpak om je wensen te bespreken.

Nog een paar laatste tips:

  • Weet welke problemen er spelen en welke je oplost. Als je de problemen niet kent, worden grote maatregelen gelijk weggestemd tijdens de algemene ledenvergadering.
  • Benadruk de voordelen van de bewoners.
  • Zorg ervoor dat het bestuur staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • Dien een vrijblijvende aanvraag in bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Hierdoor ontstaat er een grondslag om documenten met elkaar uit te wisselen en ondersteuning te krijgen bij het proces.
  • Momenteel is er veel aandacht voor de energietransitie en heeft iedereen het over ‘van het aardgas af’. Begin echter altijd met energiebesparing door je schil zo energiezuinig mogelijk te maken. Pas dan ga je nadenken over warmteoptimalisatie want een geoptimaliseerde schil zorgt ook dat je een toekomstige installatie minder vermogen nodig heeft.
  • Start altijd met een goede inventarisatie van de energiezuinigheid van je VvE en de mogelijke verbetermaatregelen plus investeringskosten en terugverdientijden. Deze vormt de basis om je MJOP aan te passen en je financieel voor te bereiden op de verduurzaming.

Handige links

Duurzaam Energieloket
Voorwaarden VvE Energiebespaarlening

By |2019-06-19T14:38:31+01:00december 19th, 2018|Nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!