Lieven de Key penning nominatie voor Ottomania

//Lieven de Key penning nominatie voor Ottomania

Lieven de Key penning nominatie voor Ottomania

Tot en met 18 november kan er worden gestemd op een van de 10 genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning 2018.

Lieven de Key penning

De penning is vernoemd naar de eerste Haarlemse stadsbouwmeester, Lieven de Key en wordt door de gemeente Haarlem jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. De nominatie (en eventuele prijs) worden opgedragen aan de bewoners/eigenaren van het pand.
Bron: https://www.haarlem.nl/lieven-de-key-penning/

Duurzame herbestemming

Peter Rutten is architect en eigenaar van PR Architectenburo dat gespecialiseerd is in het verduurzamen van gebouwen en monumenten. Hij heeft het advies (tot aan de bouwaanvraag) verstrekt voor “Ottomania” in de Warmoestraat. Peter is aangesloten bij de Huizenaanpak (een platform van vakmensen en specialisten met een hart voor (historische) gebouwen en duurzaamheid).

Behoud van historische waarden

De geschiedenis van dit bijzondere rijksmonument in het centrum begint bij het 14de-eeuwse karmelietenklooster. De sporen ervan, maar ook verschillende transformaties en verbouwingen uit de 17de en 19de eeuw zijn nu nog in het woonhuis en de winkel zichtbaar. De vele verbouwingen hebben het gebouw ook kwetsbaar gemaakt, waardoor het monument gestabiliseerd moest worden.

De interne verbouwing is met veel respect voor het verleden uitgevoerd (door Overdevest) en resulteerde in een bijzondere, hedendaagse stadswoning met winkel. De oude sporen worden niet verborgen, maar worden in het ontwerp meegenomen en blijven ook in de toekomst tastbaar en zichtbaar.

Het is een mooi voorbeeld voor duurzame herbestemming en energetische verbetering met behoud van historische waarden. Het gebouw is in samenspraak met de bewoners en aannemer aangepakt.

Stem ook op Ottomania

Ook in actie komen met jouw monument of historisch pand? Neem contact op om je wensen te bespreken.

By |2019-06-12T12:25:45+02:00oktober 19th, 2018|Nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!