Heel simpel. Een doos in een doos.

//Heel simpel. Een doos in een doos.

Heel simpel. Een doos in een doos.

Op vrijdag 12 oktober verscheen de volgende publicatie in het Haarlems Dagblad.

De molenaarswoning bij de Schoterveense molen heeft na jaren leegstand sinds deze week met molenaarster Joyce Beneker weer een bewoner. Het monumentale woonhuis uit 1885 gaat na een ingrijpende renovatie nu ook door het leven als voorbeeldwoning voor aardgasvrij wonen. Met eigen ogen kan daar worden gezien hoe je ook oude en monumentale panden aardgasloos en energieneutraal kunt maken.

HAARLEM Het principe is eigenlijk heel eenvoudig, zegt Fred Moorman van het samenwerkingsverband Huizenaanpak. Het lijkt een heel lastige opgave om van een oud pand een energiezuinig, aardgasloos en comfortabel onderkomen te maken, maar dat is het volgens hem niet. ,,Je maakt een doos in een doos, zo simpel is het. Aan de binnenkant hebben we een thermische schil gemaakt, een binnendoos die zorgt voor hoogwaardige isolatie. Aan de buitenkant van het monument zie je daar niks van, die blijft in originele staat.’’

De duurzame verbouwing van de molenaarswoning, die afgelopen vrijdag werd opgeleverd, is uitgevoerd onder regie van de Huizenaanpak. Dit samenwerkingsverband van vakmensen heeft de opdracht om voor 2030 drieduizend bestaande woningen in Haarlem en wijde omgeving te verduurzamen. Woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen kunnen daar terecht voor een advies op maat, niet alleen op technisch gebied maar ook als het om subsidies gaat. Daarmee levert de Huizenaanpak een bijdrage aan het ambitieuze streven van de gemeente Haarlem dat in 2040 alle woningen in de stad aardgasvrij moeten zijn.

Terug naar de polder in Haarlem-Noord. Moorman laat graag zien welke ingrepen er hebben plaatsgevonden om de molenaarswoning energieneutraal te maken. Zoals de thermische schil dus die in de woning is aangebracht. Die bestaat uit een isolatielaag van zo’n vijftien centimeter dik aan de binnenkant van de steens en halfsteens muren. Ook aan de binnenzijde van het dak is tussen de oude, nog zichtbare balken zo’n isolatielaag bevestigd. Voor de ramen zijn voorzetramen met dubbel glas geplaatst.

Een warmtepomp in een van de ruimtes zorgt voor verwarming. Moorman: ,,Die werkt als een omgekeerde koelkast en haalt de warmte uit de lucht. De warmte wordt opgeslagen in een buffervat met water, dat wordt gebruikt voor de douche en de vloerverwarming die overal in huis is aangebracht. Ook bij vorst is het gegarandeerd warm in huis.’’ In het luchtdicht gemaakte huis zorgt een CO2-gestuurd mechanisch ventilatiesysteem – gekoppeld aan een warmteterugwin-installatie – voor een aangenaam leefklimaat, per vertrek instelbaar.

De molenaarswoning is niet geheel energiezelfstandig. Vanwege de monumentenstatus mochten er geen zonnepanelen op het dak. De woning maakt daarom gebruik van zonnestroom die door de panelen op het dak van het Nova College aan het Badmintonpad wordt opgewekt. Daarvoor is ondergronds een koppeling tussen school en woning tot stand gebracht.

Henk Geist, vrijdag 12 oktober 2018
Haarlems Dagblad

By |2019-06-20T10:33:38+02:00oktober 12th, 2018|In het nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!