‘De Koch’ voorbeeld voor duurzaam Haarlem

//‘De Koch’ voorbeeld voor duurzaam Haarlem

‘De Koch’ voorbeeld voor duurzaam Haarlem

Op de Robert Kochlaan staan vijf hoge flats uit 1970, een tijd waarin weinig aandacht was voor duurzaamheid. Anno 2018 kan en moet dat beter!

De vraag was alleen hoe? Voorzitter van de vereniging van eigenaren (vve) René Reeuwijk zet zich met volle overgave in voor de verduurzaming van De Koch, een van de flats.

“Dat de gevel van ons gebouw geen beste kwaliteit meer had en vervangen en geïsoleerd zou moeten worden was in 2008 al duidelijk. Het slopen van de stenen gevel, opnieuw in steen op te bouwen en het gebouw voorzien van goede isolatie was erg duur. Dit bleek uit onderzoek in 2015. Toen kwamen we in contact met Univeste die voor onze flat een totaalplan opstelde, dat wel aan alle huidige wooneisen voldoet en ook nog betaalbaar is met een door de overheid gefaciliteerde Energiebespaarlening.”

De Koch is een portiekflat met op de eerste twee etages van oorsprong kantoren die in 2015 zijn omgebouwd tot 14 woningen. Daarboven begint de woontoren met 48 appartementen, waarvan de gevelbekleding nu wordt vervangen.

“De gevel wordt voorzien van isolatie en afgewerkt met aluminiumbeplating. Architectonisch gezien is dat een grote verandering waarvoor een vergunning moest worden verleend. De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit accordeerde enthousiast. De liften en de verwarmingsketel worden vervangen door energiezuinige apparatuur. Een speciale module bij de liftinstallatie zorgt voor energieterugwinning wanneer de liften naar beneden gaan.”

Het is een enorm project waarbij veel partijen zijn betrokken en dat in stappen zal worden uitgevoerd.

“Inmiddels is de omgevingsvergunning binnen. De wethouders Sikkema en Botter en de gemeente Haarlem werken goed mee, omdat verduurzaming hoog op de agenda staat.”

De maandlasten worden hoger. Was het moeilijk om alle eigenaren mee te krijgen? “Nee, eigenlijk niet. De vve heeft voor 15 jaar de genoemde lening afgesloten tegen een lage rente. Maandelijks komt dat neer op een lastenverhoging van ongeveer 20 euro. We krijgen daar wooncomfort, lagere energiekosten en vanwege de verbeterde uitstraling, een waardestijging voor terug. Wist je dat dit de eerste flat in Haarlem is die via de vve wordt verduurzaamd? De Koch heeft een voorbeeldfunctie voor andere flatgebouwen; het is de bedoeling dat andere vve’s volgen.”

Namens de gemeente Haarlem werkt accountmanager Myrna Wiggers met veel plezier samen met René Reeuwijk. “Mijn werk bestaat uit het helpen mogelijk maken van nieuwe initiatieven in Schalkwijk en het vinden van antwoorden op complexe vragen. Ik probeer processen in de organisatie te versnellen, door mensen en afdelingen met elkaar te verbinden en met name te kijken hoe iets wel kan. Een mooi voorbeeld is De Koch, met de vraag van eigendomsovername van de grasvelden naast de flat. De vve verkoopt deze grond aan de gemeente en bespaart zo op de onderhoudskosten, terwijl de gemeente meer onderhoudskosten betaalt. In dit geval domineert de duurzaamheidsambitie ten opzichte van de hogere lasten. De Koch is hopelijk een vliegwiel en een mooie kans, ook voor andere flats.”

Tekst: Mariëtte Peperkamp | Foto: Marisa Beretta

Als VvE ook verduurzamen?

Het VvE Duurzaamheidsloket (aangesloten bij de Huizenaanpak) ontzorgt door mee te denken over de juiste route en geeft ondersteuning bij de (bewoners)communicatie. Ook kunnen we procesbegeleiding, uitvoering en de monitoring verzorgen. Bent u een VvE en wil je aan de slag met duurzaamheid? Of wil je wellicht duurzaam onderhoud combineren met energiebesparende maatregelen? Ons VvE Duurzaamheidsloket informeert je over alle mogelijkheden en regelingen. Momenteel zijn er tal van subsidies en regelingen die maken dat de tijd nog nooit zo rijp was voor VvE’s om met verduurzaming aan de slag te gaan. Neem contact op met de Huizenaanpak om je wensen te bespreken.

 

 

By |2019-06-12T12:30:14+02:00oktober 19th, 2018|Nieuws|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!