Zo draait de molen – Een portret van Joyce Beneker

/, Voorbeeldwoningen/Zo draait de molen – Een portret van Joyce Beneker

Zo draait de molen – Een portret van Joyce Beneker

Ze is gefascineerd door windenergie. En zaagt zelfs haar eigen keuken van hout in de Houtzaagmolen te Schalkwijk. Molenaar Joyce Beneker betrekt binnenkort de aardgasvrije en energieneutraal gerenoveerde molenaarswoning aan de Schoterveenpolder die door de Huizenaanpak wordt uitgevoerd. Tijdens de Nationale Molendagen op zaterdag 12 en zondag 13 mei vertelt ze enthousiast over deze renovatie. Hoog tijd om eens kennis te maken.

“Als je iemand vraagt hoe een molenaar eruit ziet dan denk je al gauw aan een man met grijs haar.”

Molenaar Joyce Beneker lacht. Joyce zet zich al 14 jaar in voor het behoud van de molen in de Schoterveenpolder en betrekt binnenkort de aangrenzende molenaarswoning. Op de vraag waar haar passie voor molens vandaan komt antwoordt ze het volgende:

“Ik vind het fascinerend wat je allemaal met zoiets eenvoudigs als wind kunt doen. Het kost niks en je kunt er van alles mee doen.”

De kracht van windenergie

Traditioneel wordt met een molen graan tot meel gemalen. De korenmolen was dan ook de oorspronkelijke uitvinding. Maar daar kwamen allerlei industriële toepassingen bij, zoals het persen van olie, het maken van verf of het droogmalen van de polders zoals de molen in de Schoterveenpolder. Allemaal Nederlandse uitvindingen.

“Ik zaag zelfs mijn eigen keuken van boomstammen in de Houtzaagmolen in Schalkwijk. Ik kan niet wachten om deze keuken straks te plaatsen in de woning.”

Duurzame renovatie

Joyce is enthousiast over de renovatie van de Huizenaanpak en kijkt ernaar uit om deze zomer de molenaarswoning te betrekken. In de tent naast de molen staat een kleine expositie omtrent de verbouwing, samengesteld door de vader van Joyce. Deze expositie geeft een goed beeld over de werkzaamheden.

Zo is de asbestsanering in 2016 vastgelegd en sloop van de houten bijgebouwen in februari van dit jaar. Inmiddels staat er een nieuwe aanbouw en wordt de woning vanuit de binnenkant geïsoleerd. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door DRZM, aangesloten bij de Huizenaanpak.

De molen is af en toe geopend voor publiek

Open voor publiek

De molen in de Schoterveenpolder trekt veel bekijks. Op zaterdagmiddag zijn er al zeker 80 bezoekers geweest. Het weer zit mee, de zon schijnt en veel mensen zijn op de fiets gestapt om een kijkje te nemen.

“Nu alleen de wind nog zodat de molen kan draaien.”

De molen zal open zijn tijdens de Nationale Monumenten dagen op 8 en 9 september. Standaard draait de molen op iedere zondag en iedere 1e en derde woensdagmiddag van de maand en is open voor publiek.

“Maar soms draaien we ook als we bij moeten springen bij het droogmalen van de polder of gewoon als het waait. Dan bellen we met een speciaal nummer en hoeft het elektrisch gemaal niet aan. dat scheelt natuurlijk ook weer energie.”

Wil je op de hoogte blijven?

De Huizenaanpak blijft de renovatie en Joyce volgen. De woning zal regelmatig open zijn voor geïnteresseerden. Woningeigenaren die zelf met hun woning aan de slag willen, kunnen terecht bij de Huizenaanpak voor deskundig advies.

Neem voor meer informatie contact met ons op of volg ons op Facebook.

By |2019-06-12T14:19:57+02:00mei 22nd, 2018|Nieuws, Voorbeeldwoningen|Reacties uitgeschakeld voor Zo draait de molen – Een portret van Joyce Beneker

About the Author:

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!