Bereid u voor op aardgasvrij wonen

//Bereid u voor op aardgasvrij wonen

Bereid u voor op aardgasvrij wonen

Aardgas is een vervuilende energiebron, maar wordt nog in bijna alle woningen gebruikt. Nederland wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken, Haarlem al in 2040 niet meer. Om deze overstap te maken, moeten woningen worden aangepast aan duurzame alternatieven. De Huizenaanpak helpt.

Waarom is het beter minder aardgas te gebruiken?

Veel woningen gebruiken aardgas voor verwarming, koken en warm water. Bij de verbranding van aardgas komt er CO2 vrij en draagt daarmee bij aan klimaatverandering. Om minder CO2 uit te stoten en klimaatverandering te beperken, zijn internationale afspraken gemaakt die vastgelegd zijn in het klimaatakkoord van Parijs. De Nederlandse overheid heeft zichzelf als doel gesteld dat in 2050 de energievoorziening volledig duurzaam moet zijn. Aardgas moet dan zijn vervangen door duurzame alternatieven.

Neem maatregelen en verhoog het wooncomfort

Voorbereidende maatregelen voor aardgasvrij wonen, kunnen ook het wooncomfort verhogen. Bij de overstap naar een verwarming zonder aardgas is een goede isolatie van de woning bijvoorbeeld erg belangrijk. Een woning met een lagetemperatuurverwarming, zoals een warmtepomp of WKO systeem, warmt niet goed op zonder goede isolatie. Daarnaast maakt goede isolatie de woning comfortabeler door te zorgen voor een constante temperatuur: in de winter blijft het huis warm en in de zomer juist koel. Ook zorgt deze energiebesparende maatregel voor lagere kosten. Des te meer reden om zelf aan de slag te gaan en de woning voor te bereiden op aardgasvrij.

Met de Huizenaanpak zelf aan de slag

Naast een goede isolatie, zijn er meer maatregelen te treffen in de eigen woning om tijdig over te stappen. Kies bijvoorbeeld voor inductie bij een verbouwing van de keuken. Of vervang een verouderde cv-ketel alvast voor een warmtepomp. Op de website Hierverwarmt.nl vindt u veel informatie over aardgasvrij wonen. Ben je benieuwd welke maatregelen je zelf kunt treffen in uw woning? Graag geeft De Huizenaanpak je een eerlijk en vakkundig advies. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Daarnaast biedt de gemeente Haarlem financiële ondersteuning in de vorm van duurzaamheidsleningen en energiesubsidies bij energiebesparende maatregelen.

Campagne: Haarlem wordt steeds gasvrijer

Bijna alle Haarlemmers verwarmen hun huis nu met aardgas. Dat gaat veranderen. In 2050 moet heel Nederland over zijn op duurzame energie. Haarlem wil dat zelfs al in 2040. Als aardgas verdwijnt, moet er iets anders voor in de plaats komen. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. De overgang naar aardgasvrij wonen leidt tot veranderingen in huis. Samen met de bewoners bekijkt de gemeente per wijk wat de beste oplossing is.

Lees alles over de campagne op www.haarlem.nl/wonen-zonder-aardgas/ en op www.haarlemgasvrijer.nl/.

By |2019-06-12T16:04:22+01:00maart 1st, 2018|Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Bereid u voor op aardgasvrij wonen

About the Author:

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!