Haarlem gaat #vangaslos

//Haarlem gaat #vangaslos

Haarlem gaat #vangaslos

Vandaag – op 1 februari 2017 – is de mediacampagne Van Gas Los van start gegaan. Onder de hashtag #vangaslos roept de beweging op om met elkaar Nederland van het aardgas af te krijgen. De Huizenaanpak doet natuurlijk mee!

 

Waarom moet Nederland van het aardgas af?

Voor de verwarming van huizen, gebouwen en tuinbouwkassen wordt in Nederland voornamelijk aardgas gebruikt. Maar liefst 93%. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet dit anders. De overheid heeft daarom bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar dat is het niet. Zeker niet als 7 miljoen huishoudens in die tijd van het aardgas af moeten. Aardgas is een fossiele brandstof en de verbranding ervan zorgt voor Co2 in de atmosfeer. Een teveel aan Co2 in de atmosfeer heeft een direct verband met de opwarming van de aarde. Voor een klimaatneutraal Nederland moeten we daarom over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken.

Wat komt er voor aardgas in de plaats?

Voor het verwarmen van je huis is in principe helemaal geen aardgas nodig. All-electric verwarming met een Warmtepomp en/of groen gas zijn prima alternatieven voor een comfortabele manier van leven. Ook voor het koken zijn inmiddels veel betere oplossingen beschikbaar zoals koken met inductie.

Hoe ziet deze transitie van aardgas naar gasloos eruit?

De overgang zal niet van de ene op de andere dag gebeuren maar zal beginnen in enkele wijken en daarna steeds verder uitbreiden naar andere wijken. Er werken steeds meer organisaties samen om de transitie van aardgas naar gasloos in de gebouwde omgeving, vorm te geven. Zo zijn gemeenten en het ministerie van Economische Zaken bezig om te leren wat er precies nodig is om de eerste wijken van het aardgas af halen, een zogenoemde Greendeal. In deze green deal is ook veel aandacht voor het goed en tijdig betrekken van bewoners bij de alternatieven die in hun wijk zullen worden aangeboden.

Haarlem gaat #vangaslos, wat kan je doen?

Er zijn een aantal maatregelen die altijd goed zijn. Om ervoor te zorgen dat we allemaal aardgasvrij kunnen wonen is de eerste belangrijke stap: energie besparen. Dit kan al heel eenvoudig door voor (drie-)dubbel glas te kiezen of je dak en de vloer extra te isoleren. Ook kieren dichten en laag-temperatuur verwarming aanleggen (vloerverwarming) in je woonruimte zijn een goede stap.

Mocht je meer willen weten over wat er allemaal in je regio gebeurt om van het gas los te komen, kijk dan even op de website www.hieropgewekt.nl. Wij kunnen ons ook heel goed voorstellen dat je benieuwd bent welke maatregelen je zelf kunt treffen om tijdig over te stappen. Graag geeft De Huizenaanpak je een eerlijk en vakkundig advies. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Maak vrijblijvend een afspraak

By |2019-06-13T10:19:56+01:00januari 31st, 2017|Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Haarlem gaat #vangaslos

About the Author:

Huizenaanpak - Comfortabel wonen met een lager energieverbruik

Op de hoogte blijven...?

We sturen regelmatig een nieuwsbrief met actuele ontwikkelingen en aanbiedingen die voor jou als huiseigenaar interessant zijn.

Je hebt je succesvol ingeschreven!